Mennyire hülyeség az újévi fogadalom?

Babonaságnak tűnik az újévi fogadalom? Vagy nettó hülyeségnek? Talán… De ha úgy fogjuk fel, mint lehetőséget a fejlődéshez, nem is olyan nagy butaság újévi fogadalmat tenni. A január a tisztaság hónapja. Új év, új élet, új identitás. Szabadulás régi, nem működő szokásainktól.

Miért van szükség fogadalmakra?

A fogadalom célmeghatározás. Mit szeretnék másképp? Általában minden célkitűzés azért születik, mert úgy érezzük, valami nem az igazi az életünkben. Valami működhetne jobban is. Tehát valamin javítani, változtatni szeretnénk.

Milyen a jó fogadalom?

Sokszor azért nem tartjuk be fogadalmainkat, mert mi magunk sem vesszük azokat komolyan, vagy irreálisak vállalásaink. Legyen tehát a fogadalom betartható, vagyis reális. Olyan célkitűzés, ami valóban rólam szól. Az én lehetőségeimről és értékeimről. Nem a külső elvárásokról.

Milyen legyen a cél?

Legyen a cél pozitív, szolgálja testi-lelki egészségünket, anyagi jóllétünket, vagy kapcsolatainkat! Egyszerre maximum 2 életterületen igyekezzünk változtatni – például aktívabb közösségi élet és több pihenés.

A fogadalom személyre szabott célkitűzés. 

Mire vonatkozzon a fogadalom?

A cél eléréséhez mindig konkrét lépésekre van szükség. Hívjuk ezt az egyszerűség kedvéért szokásnak. Az új szokás vonatkozhat a gondolkodásmódunkra vagy cselekvésünkre. Attitűdünkre, a világhoz való viszonyulásunkra. Minden szokáshoz idő kell, általában 28 nap. Ha 28 napon át művelünk valamit, azt fogjuk érezni, hogy automatikussá vált, azaz már nem kell erőfeszítést tennünk érte, hogy megtegyük. Hogyan könnyítsd meg a saját dolgod? Tedd az utat simává és élvezetessé a megvalósításig!

A siker kulcsa egy új pozitív szokás bevezetése.

Hogyan tartsuk be elhatározásunkat?

A fogadalmak lényege, hogy lépésről-lépésre valósítjuk meg azokat és már másnap nekilátunk. A fejlődési cél csakis a mindennapokban megvalósuló, bennünket szolgáló szokásokon keresztül érhető el. Minél egyszerűbben, annál nagyobb a siker esélye.

Mi alapján tűzzük ki a célt?

A szívünk és az eszünk egyszerre súgja a lehetőségeket és igényeket. Hagyni kell mind a kettőt érvényesülni, hogy valóban jó irányba menjenek a dolgaink. 2020-ban hallgassunk inkább a megérzéseinkre. Sokszor pontosabban súgnak nekünk, például a barátok vagy társak tekintetében, mint a hideg ráció.

Gyakorlati tippek

  • Ha például eldöntötted, hogy szeretnél fittebb lenni, tervezz időt rá, hogy minden reggel tudj otthon edzeni 15 percet. Igen. Minden reggel.
  • Készítsd ki a zenét vagy a koreográfiát hozzá, legyen kis kézi súlyzód, vagy futócipőd!
  • Ha szükségét érzed, keress magadnak külső motivációt! Lehet ez egy példakép, vagy coach. Egy idő nem kell már külső motiváció, meglesz a belső tűz a megvalósításhoz.
  • Segíthet a vizualizáció, képzeld el gyakran jövőbeli éned – azt a valakit, akinek szívesen látnád önmagad.

Hogyan valósítsam meg a tervem?

Tudatosan. A megvalósításhoz legyen egy pár lépéses cselekvési terved. Építkezz apránként. Minden nap tegyél tudatosan a célodért. Igen. Minden áldott nap.

Lesznek akadályok?

Igen, lesznek. Külső és belső akadályok is. Éppen ezért fontos, hogy legyél kitartó és ne tűzz ki irreális célokat. Így csak megutálod és megszeged a saját magad által szabott korlátokat. Azaz magadat próbálod majd becsapni – jókora bűntudat kíséretében… És ott a bumerángeffekt, semmit nem fogsz betartani és még az önbecsülésed is megsínyli a grandiózus terveket! Legyen az erőfeszítés a lehető legoptimálisabb!

Legyünk elégedettek magunkkal!

Ne elégedetlenkedjünk, ha nem úgy megy a dolog, ahogy elterveztük! Annak örüljünk, amit sikerült összehoznunk! Adjunk hálát minden sikerért. Becsüljük meg és jegyezzük fel az apró eredményeket is.  
Jó tervezgetést – és még jobb megvalósítást!
Egy optimista, örömteli évet kívánunk mindenkinek. 🙂

Hozzászólások lezárva.