Hogyan könnyíthetjük meg a kicsiknek az iskolakezdést?

Hogyan tehetjük könnyebbé az iskolakezdést a gyermek számára? Főleg ezekben a bizonytalan időkben fontos, hogy érzelmi stabilitás éljenek meg a gyerekek a szüleik révén. És hogyan segíthetünk még? Játsszunk sokat! Íme néhány játék, ami így nyár végén jó kis felkészülést nyújt az iskolára hangolÓdáshoz – garantáltan stresszmentesen!

Puzzle

Kirakózzunk sokat! A rész és egész átlátásának képessége kulcsfontosságú a tanulásban. A kirakózás már egészen kicsikkel elkezdhető és számos képességet fejleszt egyszerre: a vizuális figyelmet, lényegkiemelési képességet, a szeriális memóriát és elsősorban a látással összefüggő analízis-szintézis képességét. Kisebbeknek csodásak a tapintható óriás darabokból álló kirakók. Mi imádjuk a Djeco-kirakókat.

A kirakózás komplexen fejleszt

Who is it? – Társasjáték

A Who is it? táblás játékot nagyobbaknak ajánljuk. Célja, hogy logikai úton kinyomozzuk, melyik illetőre gondolt a játékostársunk. Fejleszti a szókincset, a logikus gondolkodást, a sorrendiség kialakítását. A játéknak létezik kisebbeknek való, illetve mókásabb, szörnyecskés változata is. Idegen nyelv oktatásban is remek.

Járd el a betűt!

Nagyszerű iskolaelőkészítő gyakorlat, ha a gyerekek ,,eljárnak” egy-egy ábrát, pl. négyzetet, kört, háromszöget. Mozgással segítjük az alapvető geometriai formák elsajátítását, a bal-jobb irányok, figyelemkoncentráció fejlődését.

Számos fogó

Körbe állunk, beszámozzuk a gyerekeket. Középen egy bekötött szemű fogó áll. Két számot mondunk. A gyerekek feladata halkan helyet cserélni, miközben bekötött szemű társuk megpróbálja elcsípni őket. A játék a számolási kulcskompetencián túl az auditív képességeket fejleszti, többek között a lényegkiemelés képességét a háttérzajból.

<iframe src=”https://www.libri.hu/export/prodBann/218.php?p_id=8240″ border=”0″ width=”468″ height=”120″ scrolling=”no” marginwidth=”0″ marginheight=”0″ frameborder=”0″ vspace=”0″ hspace=”0″ style=”overflow:hidden;”></iframe>

Fekete Péter

A Fekete Péter kártyajátéknak számos variánsa létezik. A gyerekek nagyon-nagyon szeretik, főleg, ha a kedvenc karaktereikkel játszhatnak, legyenek azok az Ice Age vagy Szörny Rt. szereplői. A párosítás segíti a vizuális memória fejlesztését, a kártyajátékok általában véve pedig a szabályértés és -követés kialakítását.

Játsszunk iskolásat!

Az ovis gyerekek nagyon szeretik a szerepjátékokat. Egy kis ráhangolódás lehet, ha kap egy szép füzetet, és egy-egy egyszerű feladatot, amely sikerélményt jelent. Az anyuka lehet a tanítónéni. 🙂

JÁTSSZUNK SPONTÁN!

Minden játék fejleszt és minden játék jó, ha ellazít, feltölt, örömet okoz. Szóval játsszunk bármit, és csakis jót teszünk vele… Nem csak a gyermeknek, hanem saját magunknak is. 🙂