Hogyan ébreszd fel a csapatot? Játéktippek

ENERGETIZÁLÓ, MOZGÁSOS JÁTÉKOK – amikor fel kell ébresztened a csapatot…

Csipeszfogó

Beszerzünk egy jó nagy adag ruhaszárító műanyag csipeszt, több színben. (Kipróbáltuk a fából készült csipeszeket is, de azok nem olyan strapabírók. Marad a műanyag!) A résztvevőket két csapatra osztjuk. Mindenki felcsíptet a ruhájára tíz tíz darab csipeszt. A feladat az, hogy a játékosok adott idő alatt a legtöbb csipeszt összegyűjtsék – saját magukra csíptetve! Az időlimitet adjuk meg előre és mérjük! Játszhatunk úgy is, hogy egy-egy csapatkapitányra gyűjtöget mindenki, úgy még izgalmasabb. 🙂

Érints meg valami kéket a jobb kezeddel!


A tanítványaink imádják ezt a játékot. Amellett, hogy jó hangulatot teremt, remekül gyakorolhatók vele a testrészek és a színek! A játékvezető mond egy színt, amelyet a gyerekeknek adott testrészükkel kell megérinteniük. Pl. ,,Érints meg valami kéket a jobb könyököddel!” Ekkor mindenki keres valami kék színű holmit a társán (pulóvert, nadrágot, cipőfűzőt), megérinti a jobb karjával, és várja a következő instrukciót. Mókás, hangulatos bemelegítő vagy energetizáló szókincsfeladat. Nehezítésként kiadhatjuk a játékvezetést egy diáknak is!

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassunk tippjeinkkel, játékötleteinkkel! Lájkolj bennünket a Facebookon! Köszönjük. 🙂

Pizza

Többféle módon játszható, mókás energetizáló játék. Körbe állunk. Mindenki jobbra fordul, és a játékvezető instrukcióinak megfelelően ,,pizzát készít”. Az alapanyag a saját játékostársunk! Először kinyújtjuk a tésztát: megdögönyözzük a mellettünk álló hátát. Elsimítjuk, meglapogatjuk a ,,pizzatésztánkat”, szalámit teszünk rá (öklünkkel óvatosan megveregetjük), majd jöhet a reszelt sajt és a fűszerek (gyengéd csipkedés)! Bevállalós játékvezetők játszhatják a gusztustalan verziót is: készíthetünk trutyit mindenféle undok hozzávalóval: penészes sajttal, romlott naranccsal… Masszírozás keretmesével. Garantált a felébredés!

Görög üdvözlet

Körbe állunk. Először égnek emelt kézzel az égben Zeuszt üdvözöljük, majd sorban a görög isteneket, Poszeidónt, Hérát, Hádészt – megfelelő mozdulatokkal kísérve. Ne felejtsük el társainkat sem üdvözölni: a mellettünk állókat hátba veregetjük, vagy kezet fogunk velük,  a távoliaknak odaintünk. Afféle bemelegítő torna keretmesébe ágyazva, kis történelmi tanulással egybekötve! 

Bambusz-küldetés

A résztvevők két sorba állnak egymással szemben. Lehetnek az egyik oldalon a nyári-tavaszi, a másikon az őszi-téli születésű játékosok. Mindenki hajlítsa be a könyökét és nyújtsa előre a mutatóujját. Az ujjak így egymás mellé kerülnek. Ha ez megvan, a játékvezető (esetleg segítővel) rátesz az ujjakra egy hosszú bambuszrudat. A feladat az, hogy a játékosok úgy tegyék le a földre, hogy ne essen vagy csússzon le. Ha a bambuszrúd leesik, a csapat felrobban.

Japán harcos

Ezt a játékot az élménypedagógia legnagyobb mesterétől, Bányai Sándortól tanultuk – és imádjuk! 🙂 A játékban jellegzetes Sssa! felkiáltással a ,,harcosok” jelképesen egymást támadják, illetve védik. A támadás kitörő testtartásban, előrenyújtott kezekkel történik, mintha pisztolyt fognánk valakire. Akire rámutattunk, gyorsan felemeli a kezét, miközben a mellette állók két oldalról elé tartják a karjukat védelmezőn ugyanolyan pisztoly tartással. Ezután az ,,támadhat”, akit megtámadtak, majd megvédtek. Hogyan? Kitörő állás, ,,sssa” felkiáltás, valakire rámutat. Cél: a figyelemkoncentráció, a mozgáskoordináció, a reflexek, a gyorsaság fejlesztése, a testséma tudatosítása, az irányok és az egyensúlyérzék fejlesztése. A játék emellett csapatépítő jellegű bizalomjáték, ahol cél egymás segítése, védelme. (A játék forrása: A www.kalandokesalmok.hu képzése, személyes tapasztalati tanulással.)

http://www.tanuljmaskepp.hu/wp-content/uploads/2013/05/20130726_104955.jpg
http://www.tanuljmaskepp.hu/wp-content/uploads/2013/05/20130726_104957.jpg