Csapatépítés másképp – még újabb játékok

Barlang, szamócabokor

Kooperatív játék. Körben állunk. A kerettörténet szerint egy barlangba és egy szamócabokorba kell menekülünk, úgy, hogy közben nem engedhetjük el egymás kezét. A barlangot és a bokrot egy-egy összecsomózott kötél/kendő szimbolizálja, ezekbe kell egymás után belebújnunk. Cél a bal-jobb irányok és testséma tudatosítása, a szociális kompetenciák fejlesztése, az egymás iránti bizalom erősítése.

Team work

Egy lapot adunk a csapatnak, többszínű tollakkal. A csoport max. 5 fős legyen! A tagok feladata közösen rajzolni, amit kérünk. Munkamódszer: a csoporttagok sorban egymás után dolgoznak, különböző színű tollakkal – egyénileg mindig ugyanazzal a színnel. Egyikük megkezdi a rajzot, a következő folytatja, így megy a kör. A téma lehet: egy különleges futurisztikus épület, egy autó, egy dinó, stb.

A PARTNERI KAPCSOLAT KIALAKÍTÁSA

Cél: a diákokkal partneri kapcsolat kialakítása, aktív bevonásuk az élményszerű tanulási folyamatba.

Cselekvés-dominó

Ismerkedéshez javasolt játék, segíti az egymásra való odafigyelést. Mi az egyik kedvenc tanítónéninktől, Sovák Nikolett ♥ tanítónőtől tanultuk, aki elsős, olvasni tanuló gyerekeknél dobta be ezt a játékot szövegértés és csapatépítés céljával. Kicsit macerás az előkészítése, de nagyon jó kis játék. Elkészítünk cetlin annyi (vicces) cselekvést, ahány tanulónk van az osztályban. A cselekvések láncot alkotnak, az egyik feltétele a másiknak.

Pl. Első cetlire: Mosolyogj és közben állj fél lábon! 2. cetlire: Ha valaki mosolygott és fél lábra állt, akkor Te menj oda a valakihez, és öleld meg! 3. Ha valaki odament valakihez és megölelte, akkor te kiabáld azt, hogy Hipp-hipp hurrá!!! 4. Ha valaki azt kiáltotta, hogy Hipp-hurrá, te guggolj le! 5. Ha valaki leguggolt, te vakard meg a fejed tetejét és hümmögj elgondolkodva! és így tovább… A gyerekek feladata nagyon odafigyelni az előttük szereplő gyerekekre, és minél gyorsabban, pörgősebben végrehajtani a feladatokat. A játék kezdetén osszuk ki a cetliket és álljunk körbe, hogy mindenki jól lássa egymást!  Az eredeti lista legyen nálunk, hogy kövessük az eseményeket!