Tippek csoportalakításra 

Az iskolákban ma már természetes, hogy a hagyományos frontális módszereket kiscsoportos munkaformákkal és együttműködő tanulásszervezéssel ötvözzük.

Csoportok kialakítása a tanórán vagy táborokban

Jól megalkotott kooperatív feladatok, játékok, társasjátékok kiemelt hatékonysággal használhatók csoportokban az osztályteremben. De hogyan alakítsunk 3-4 fős csoportokat? Következzen néhány játék, amelyeket éppúgy alkalmazhatunk közösségépítési céllal, mint szabadidős programként vagy csoportalakításkor. A csoportok alakítása történhet random (véletlenszerű) vagy tudatos, előre eltervezett módon. A véletlenszerű csoportalakítás jó lehet ismerkedési fázisban, amikor azt szeretnénk, hogy minél gazdagabb kapcsolatrendszer alakuljon a résztvevők között. Akkor is alkalmazhatunk random módszereket, amikor érett, egymással magas szintű együttműködésre képes résztvevőkkel (felnőttekkel) van dolgunk. A tudatos, tervezett csoportokra akkor lehet szükség, ha egy közösségben konfliktusok merülnek fel és ezek megoldását szeretnénk játékos módszerekkel elősegíteni. A tanulásban a kagani “Nagy Könyv” szerinti kooperatív csoportokra akkor van szükség ha hosszabb távú közös munkát tervezünk. Közösségépítő vagy tanítási céljainknak megfelelően döntsünk! Ha szeretnél egy kooperatív módszertanról szóló 60 órás online képzést kényelmesen elvégezni, katt ide.

CSOPORTALAKÍTÓ TIPPEK

Szemmel verés

Tegyetek be egy kis zenét, majd kezdjetek el sétálgatni a teremben! A kérés legyen az, hogy mindenki lehajtott fejjel sétáljon. Amikor a zene megáll,  mindenki hirtelen felnéz. Azok lesznek párban, akik összenéztek.

ID-10083938

Téliek és nyáriak

Álljon fel mindenki. Kérd meg a gyerekeket, hogy születési hónapjuk alapján rendeződjenek négy csoportba: az egyikbe a tavaszi, a másikba a nyári, a harmadikba a téli, a negyedikbe pedig az őszi gyerekek. A meglévő négy csoportot tovább is oszthatod pl. aszerint, hogy ki született 15-e után és előtt.

Számozás: a leggyorsabb csoportalakítási módszer

A leggyorsabb, ha a résztvevőket sorban beszámozzuk 1-től 5-ig, és határozottan rájuk mutatunk. (Annyi számot adunk, ahány csoportot szeretnénk: mi most 20 fős csoporttal számolunk, ahol négy fős csoportokat szeretnénk.) Ezután az egyesek egy csoportot, a kettesek egy másikat stb. alkotnak gyors helycserével.

Ki mikor ébredt?

Kérjük meg a résztvevőket, hogy sorakozzanak fel aszerint, hogy ki mikor ébredt fel aznap reggel. A legkorábbi időponttól alkossunk egy sort a legkésőbbiig. Ezután hajlítsuk be a ,,vonalat” úgy, hogy a legkorábban ébredők kerüljenek párba a későn kelőkkel.

Magyar kártyamagyar kartya

Csak egy pakli kártya kell hozzá. Véletlenszerűen kártyalapokat osztunk ki, a zöldek, a makkok, a pirosak és a tökök egy-egy csapatot alkotnak. 🙂 Ha négy fős csapatokat szeretnénk, akkor a különböző színű számok (pl. zöld ász – makk ász – szív ász – tök ász, stb) alkotnak csapatokat. TIPP: Még viccesebb a játék, ha mindenki a homlokára teszi a kártyát, úgy, hogy ő nem látja, és így alakulnak csapatok.

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassunk tippjeinkkel, játékötleteinkkel! Lájkolj bennünket a Facebookon! Köszönjük. 🙂

Tenyértorony

Körbe állunk. Mindenki benyújtja a jobb kezét tenyérrel lefelé tartva középre, egymásra téve, tetszőleges sorrendben. Mi tegyük be először a kezünket és kérjük meg, hogy mindenki helyezze rá a sajátját. Ezután a legalsó kéz párja a legfelső lesz és így tovább. Gyors és izgalmas módszer. Max 12 fővel kivitelezhető egyszerre. Mi ezt a módszert Bányai Sándor egyik képzésén tanultuk. Ha Te is szeretnél tőle tanulni, ismerkedj meg vele itt: kalandokesalmok.hu/trenereink-animatoraink.

Madzagoló

Vágj fel fonalat vagy madzagot otthon kb 50 cm centisre. Annyi darab madzagra lesz szükséged, ahány diákod van/2. Tehát pl. egy 30 fős osztályban 15 db madzagod legyen. Fogd össze a madzagokat középen és hagyd lelógni őket kétoldalt. Álljatok körbe a csoporttal. Nyújtsd előre a kezed és kérd meg a diákokat, hogy mindenki fogjon meg erősen egy-egy madzagvéget. Engedd el a kupacot, és íme: ott állnak a párok, egy-egy madzaggal a kezükben, amit két oldalról fognak!

Én is, én is!

Alakuló csoportban lehet jó pár- vagy csoportalkotó módszer a következő: a teremben zenére sétálgatnak a résztvevők és megpróbálnak találni egy párt maguknak, akivel van közös szabadidős tevékenységük. Lehet ez a zene, a túrázás, a barkácsolás, mine craft, tánc, bármi!

Párkeresés csukott szemmel

Körbe állítjuk a résztvevőket. A feladat az, hogy lehunyt szemmel, előre nyújtott karokkal mindenki elinduljon előre és akit először megfog, azzal álljon párba. Izgalmas, érdekes élmény – bár nem mindig véletlenszerű, hogy ki kivel akad össze… 🙂

Puzzle 

Készítsünk elő képeket, amelyeket négy (5) részre vágunk fel. Annyi képünk legyen, ahány csoportunk lesz. A képdarabokat szórjuk a padlóra. A gyerekek sétálgatva válasszanak maguknak egy-egy darabot, majd némán keressék meg csoporttársaikat, akikkel közösen kirajzolódik a kép. A képet köthetjük az óránkhoz.

Színes cetlik 

A diákokat körbe állítjuk és 6-8 féle színből (csoportlétszámtól függően) színes post it cetliket ragasztunk a hátukra. A saját színüket nem látják, csak a többiekét. A nagycsoport feladata hang nélkül kiscsoportokba rendeződni. A játék az együttműködést is fejleszti, hiszen a csapatoknak rá kell jönniük, hogy csak a többi csoport segítségével boldogulnak.

ID-10083941

Preferenciák

Igen érdekes módszer, akár nagyobbaknak is, nem csak párok vagy csoportok alakítására, de véleménycserére, ismerkedésre is. Minden résztvevőnek lapokat és tollat osztunk ki. Felsorolunk egy-egy állítást, amely a preferenciáinkról szól. A résztvevőknek gondolkodás nélkül, azonnal választaniuk kell és gyorsan leírni a választ. Kössük ki, hogy KÖTELEZŐ VÁLASZTANI! Melyik inkább, ha egyik sem?

MINTAKÉRDÉSEK:

 • Fekete vagy fehér?ID-10014658
 • Sportautó vagy veterán?
 • Angol vagy német?
 • Vidék vagy város?
 • Zöld szem vagy kék szem?
 • Szoknya vagy nadrág?
 • Ejtőernyő vagy vízisí?
 • Tél vagy nyár?
 • Kártya vagy sakk?
 • Klasszikus zene vagy modern?

Miután mindenki kitöltötte a lapját, egy kis zenei aláfestéssel sétálnak a résztvevők a teremben, és megkeresik azt a valakit, aki a “lelki társa”, mert a legjobban hasonlít hozzá. Ha csoportokat szeretnénk, kereshetnek a párok egy másik párt, amelynek a választásai a leginkább különböznek az övéktől. Az alapötlet forrása: www.kalandokesalmok.hu egyik élménypedagógiai alapozó képzése.

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassunk tippjeinkkel, játékötleteinkkel! Lájkolj bennünket a Facebookon! Köszönjük. 🙂

Sorsolás színek alapján

Alapvető random módszer, ami egy-két kreatív ötlettel igen érdekessé tehető. Ha beszerzünk egy kalapot és cetliken beledobáljuk a neveket, máris jól szokott működni. Mi a Tanulj Másképp Műhelyben színes, gyöngyökkel díszített kézműves nemezgolyókkal sorsolunk. A képzések vagy táborok alkalmával kézzel festett kavicsokkal sorsolunk, ahol színek szerint állnak össze a csoportok.

Osztálykirándulás/tábor: Kalapból való húzás helyett lehet például a földön végighúzni egy zsinórt, ezen sorakozik fel a csapat tetszés szerint. A kavicsokat kb 40 cm távolságra előzetesen odakészítjük. Minden tag talál tehát maga előtt egy kavicsot, ami csak az övé, és ez alapján keresi meg csapattársait.

táborkavicsMESTERTIPP:

Készítsétek el ti magatok a tanulókkal a sorsoláshoz szükséges kellékeket! A nemezgolyók elkészítése nem ördöngősség, és kavics is akad bőven mindenfelé. A festéshez dekor festéket javaslunk, mert az időtálló. Ha saját készítésűek a segédeszközeink, az jól hat a motivációra.

ID-1008070A Nap és bolygói

A sorsolásban az összetartozó fogalmaknak kell egymásra találniuk. Fizika órán lehet ez például Nap és Jupiter, Merkúr, Szaturnusz. A csapattárs-kereső játék érdekesebb úgy, ha

A. Tilos keresgélés közben megszólalni.

B. A fogalmakat post it lapokon a résztvevők hátára tűzzük – és így a többi csapat segít összeterelgetni a résztvevőket.

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassunk tippjeinkkel, játékötleteinkkel! Lájkolj bennünket a Facebookon! Köszönjük. 🙂

Közös mondat

Előkészítés: Az aznapi témának megfelelően írjunk fel mondatokat, állításokat, szabályokat, stb. Mondatainkat 4-5 darabra vágjuk, és egy padra szórjuk vagy kiosztjuk, a tanulók megkeresik az összetartozó részeket és úgy alkotnak csoportot.

Csakúgy, mint a Puzzle-módszernél, a mondatrészek kiosztása lehet véletlenszerű és tudatos is.

TIPP: Hogyan kössük a Puzzle módszert vagy a Közös mondat módszert az óránkhoz?ID-100199710

A létrejött csoportok első, közösen megoldandó feladata kötődjön az összeillesztett mondathoz. Alkalmazzák a szabályt, erősítsék meg vagy cáfolják az állítást, stb. Készítsenek például a mondathoz rajzot, plakátot, illusztrációt, képregényt. Másik lehetőség,  hogy – mivel a gyerekek kíváncsiak egymás mondataira – a szétvágott mondatokat körbeküldik a csoportok egymás között, és mindenki megoldja azokat.

Ha érdekelnek a kooperatív módszerek, tudj meg többet online pedagógus képzésünkről itt! 

Tippeld meg, kivel leszel egy csoportban! 

Tervezzük meg tanítási céljainknak megfelelően a csoportokat. Írjuk le a csoporttagok listáit! A listát titkosítsuk, hogy rejtélyesebb legyen a felvezetés: pl. függesszük ki a falra fordítva!

Ezután kérjük meg a tanulókat, hogy zenére sétálgassanak egy kicsit a teremben, és tippeljék meg közösen, vajon hogyan állnak fel majd a csapatok. Elmondhatjuk, hogy mi alapján terveztük a csapat-összetételt – pl. ügyeltünk rá, hogy minden csapatban legyen fiú és lány is, és ne csak az ötös-négyes tanulók kerüljenek egy csapatba, stb… A tanulók az információk alapján alkossanak négyes fogatokat. A végén ellenőrizzük, egybevág-e az ő tippjük az általunk felírt csoportösszetétellel. A helyesen tippelőket megjutalmazhatjuk.

ID-10042798

A véleményvonal

A módszerrel meg lehet vitatni egyes témákat, vagy legalábbis a vélemények jól látható módon megjelenhetnek. Elmondunk egy állítást. Pl. Én inkább édességet ennék egész életemben, mint sósat. A diákok egy képzeletbeli vonalon felsorakozva formálnak véleményt: akik egyetértenek az állítással, azok balra állnak, akik teljesen elutasítják, jobbra. Miután mindenki megkereste a helyét a két szélsőséges állásponthoz viszonyítva, behajlítjuk a vonalat, mint egy zippzárt és így hozzuk létre a párokat, akik a továbbiakban együtt dolgoznak. 

Párkeresés hang alapján

Mindenki kap egy képet, amelyen egy közlekedési eszköz / állat szerepel. Egy-egy képből kettő darab van, így pl. két medve lesz. Felsorakozik egymással szemben a két csapat-. Mindenki lehunyja a szemét, és a megfelelő közlekedési eszköznek/állatnak megfelelő hangot kiadva nekiindul, hogy megkeresse a párját. A játék tér- és időigényes, ezért szabadtéri programokhoz, táborokhoz, osztálykirándulásra javasoljuk.

Sorakozó!

Megadunk valamilyen szempontot, ami alapján a gyerekeknek adott idő alatt – visszaszámlálásra – fel kell sorakozniuk egy képzeletbeli vonalon. Lehet ez például a pólójuk, pulóverük színárnyalata, vagy a születési hónapjuk, a születésnapjuk dátuma (pl. 25-e), a keresztnevük kezdőbetűje. A játékot nehezíthetjük azzal, hogy sorba állás csak némán történhet. A párokat azután kijelölhetjük úgy, hogy az egymás mellett állók alkotnak párt, vagy behajlítjuk a sort és az ,,ellentétek” alkotnak párt.

Keveredj, állj meg, csoportosulj!

Klasszikus ez a csoportalakító módszer. A játékosok sétálgatnak a teremben. A játékvezető egy számra utaló gondolkodtató mondatot mond. Ennyi 2X2! vagy: ,,Ennyi magánhangzó van abban a szóban, hogy tulipán!” A játékosoknak gyorsan annyi tagú csoportot kell alkotniuk, amennyi az eredmény.  Játékvariáns 1: Kisebbeknél egyszerűsíthetünk az instrukciókkal: „Csoportosulj kettesével! Csoportosulj hármasával!” Játékvariáns 2: A játékot játszhatjuk zenére is. A gyerekek feladata, hogy négyesével összekapaszkodjanak, és amikor a zene elhallgat, elengedjék társaikat és új kvartetteket alkossanak.

Sudoku család

Talán akad a családban egy gyerekeknek szóló sudoku, amelyikben apa-anya-gyerek-cica-kutya figurák vannak. A gyerekeknek ezeket adjuk oda, és ezekkel alkotnak családokat.

Tigrisek és elefántok 

Készítsünk elő állatos képeket. Lehet az állatok között felnőtt és kölyök példány, egy állatfajból legyen legalább 4-5 (ahány fős csoportokat szeretnénk). A gyerekek az állatok hangját utánozzák és úgy keresik meg párjukat/csapatukat. Bevállalósabb felnőtt csapatban is ki lehet próbálni! Furcsán hangzik így olvasva, de tényleg szokták szeretni, jégtörőnek is kiváló 🙂

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassunk tippjeinkkel, játékötleteinkkel! Lájkolj bennünket a Facebookon! Köszönjük. 🙂

Kedvenc tárgyam…

A játék önismereti játékként is játszható ismerkedési fázisban lévő csoportban. Előkészítünk mindenféle használati tárgyat, játékszert. Ezek lehetnek plüssök, ceruzák, könyvek – a lényeg, hogy kategóriákba sorolhatók legyenek. Annyi kategóriánk legyen, ahány csoportot szeretnénk. Mindenki választ egy tárgyat, majd a tárgyak alapján az adott rendezőelv szerint megkeresik egymást a csapatok. A játék önismereti vonatkozása lehet, ha a tárgyválasztást megindokoljuk. 

Párcsábító 

Ha egy gyerek valami miatt kimaradt, és egy csoportnak sem lett a tagja, a csoportok feladata lehet az, hogy magukhoz “udvarolják”. A gyerek ahhoz a csapathoz csatlakozik, amelyik szebben hívja – a játékkal az empátiát, a szolidaritást is fejlesztjük.

A fenti játékötletek részben a Tanulj Másképp Műhely sajátjai, részben pedig szabadidős animátorok által használt játékos módszerek. Ha szeretnél többet tudni az élménypedagógiáról, jelentkezz a www.kalandokesalmok.hu képzéseire!

És egy kis elmélet…

A kooperatív módszertan egyik kulcsfogalma a csoport. Az ideális csoport Kagan szerint 4 fős, összeszokott, közös értékrenddel bír és tartósan, több héten át együtt dolgozik.

A hatékony kooperatív csoportok jellemzői: 

 • fiúk és lányok vegyesen dolgoznak
 • teret hagy a sok szempontúságnak
 • eltérő tanulási képességű és stílusú tanulók alkotják
 • a tagok különböző tudásszinten vannak és különböző szociális háttérrel rendelkeznek
 • a tagok különbözőségeikből fakadóan megtanulnak segítséget adni és segítséget elfogadni egymástól.
 • a tagokat közös értékrend köti össze
 • fontos a tagok pozitív egymásra utaltsága és egyéni szintű felelősségvállalása.

Alkoss csoportokat az építő baráti energiák mentén! Az aktuális tananyagot és diákjaink személyiségét, kapcsolatrendszerét áttekintve érdemes  átgondolnunk, kiket tegyünk egy csoportba a következő hetekre. A csoportalakítás nem könnyű kihívás, és semmi nem garantálja, hogy a tervezőasztalnál megálmodott duók (tutori kapcsolatok) vagy kvartettek lesznek a legjobbak. Segítséget jelenthet a döntésben, ha tanulóink baráti kapcsolatrendszerét az ő segítségükkel térképezzük fel. Készíthetnek pl. egy térképet a diákot hozzájuk legközelebb álló osztálytársakról egy osztályfőnöki óra keretében. Kössük ki, hogy a listán szerepeljenek fiúk és lányok is!


facebook-talaljmeg2