A kommunikáció fejlesztése játékosan

ID-100103857

Hogyan fejlesszük a kommunikációt? Íme tippek magyarórára, vagy idegen nyelvű órákra!

Súgd tovább!

Írunk egy rövid történetet. 4-5 mondatban. Ezt tovább súgjuk, majd a következő játékos is tovább súgja, így adjuk tovább. Valami egészen más fog kisikeredni, mint ami elindult… 🙂 Megfigyelhető, hogy mennyire torzulnak az információk, elbeszélgethetünk a pletyka jelentőségéről is.

Egy mondat, egy rajz

Fantasztikusan vicces, derűs játék, csapatépítésre is. Minden résztvevőnek lapot és tollat adunk. A lap aljára mindenki felírja a nevét. A lap tetejére ír egy maximum 8 szavas értelmes mondatot (idegen nyelven is játszhatjuk!). A lapot jobbra tovább adjuk a mellettünk ülőnek, aki lerajzolja a mondatot egy sávban, majd a lap tetejét hátrahatja (a mondatot), és a lapot ismét tovább adja. A mellette ülők már csak a rajzot látják, amit megpróbálnak szavakkal visszaadni, azaz egy mondatban összefoglalni. A lapok így körbejárnak, mindenkihez eljutnak. Minél több a résztvevő, annál inkább torzul az eredeti állítás, annál mókásabb a játék. A végén mindenki olvassa föl, miből mi lett – szuper vicces lesz! Egyszerű, de nagyszerű – ne hagyjátok ki!

Induljon el az, aki…

A Hajótörés játék folytatása. Szigetek a földön, annyi, ahány gyerek van + egy darab. A gyerekeknek bizonyos instrukciók alapján el kell indulniuk és egy másik szigetet keresniük maguknak. Szigetfoglaláskor a társakkal meg kell egyezni, senki nem eshet a ,,vízbe”. Minta-instrukciók: ,,Induljon el és keressen magának egy újabb szigetet az, aki ma reggel ivott tejet!” ,,Induljon el és keressen egy másik szigetet az, aki ma reggel biciklivel jött óvodába! ,,Induljon el és keressen magának egy másik szigetet az, aki tud németül!” Cél: a testséma tudatosítása, bizalom, figyelemkoncentráció, egymás segítése, együttműködés, nyelvi intelligencia, kommunikációélénkítés, vitafelvezetés.

Mestertipp: A játék tantárgyi céllal bemelegítésre, ismétlésre is használható. Pl. ,,Induljon el és keressen egy másik szigetet az, aki szerint a ,,héja” szót pontos ,,jé”-vel írjuk!” A kérdéseket előre gyűjtsük össze tanítási céljainknak megfelelően, de természetesen rögtönözhetünk is.

HA TETSZETTEK JÁTÉKAINK, KEDVELD AZ OLDALT A FACEBOOKON, HOGY MÉG TÖBB EMBERHEZ ELJUTHASSANAK TIPPJEINK. 🙂 KÖSZÖNJÜK!