Játékpedagógia

A játék az ember elemi igénye. Nem csak a gyermeké, a felnőtté is. Társaságban vagy egyedül, de mindannyian játszunk: van, aki labdát kerget önfeledten, van, aki pókerezik, vagy éppen a legújabb kütyükön éli ki játékszenvedélyét. Voltaképpen a Facebook is játék: a megmutatom-elrejtem, adok-kapok össznépi, olykor vonzó, olykor émelyítően tolakodó társasjátéka.
Alternatív tananyag

Loliboli és csapata nemezből

Mert mi is a játék?

A játék a csecsemő, a kisgyermek első tanulási módja: játékkal tapasztalja meg az őt körülvevő világot. A játék keret: az együttlét, az együtt-tevékenykedés fiktív kerete. A játék a realitás újraálmodása. Elemelkedés a valóságtól. Alkotás. Együttlét. Öröm. Olykor kudarc. Tanulás. A játék egyszerre önfeledt és tudatos. Önfeledt, mert az érzelmekre hat, szenvedélyeket korbácsol, kimozdít a megszokottból. Tudatos, mert szabályok nélkül nem létezhet játék.

Játék vagy tanulás? Talán inkább játék és tanulás!

A játék az önmegmutatás, a másikra figyelés, a humor, az én-kiteljesítés termékeny, sokszínű terepe. Közös játék nélkül nem kötődnek mély barátságok. Fontosabb talán, mint a nagy beszélgetések. Mert ösztönösebb, őszintébb. Csak azt ismered igazán, akivel játszottál már.  A játék összeköt. A játék közös nyelv. A játék élmény: belülről megélt, sokáig őrzött fontos lelki tartalom.

Igen: a játék: tanulás. Elsősorban az önmagunkról való tanulás. Megtapasztalom, kipróbálom, megértem. Küzdök, hogy még jobb legyek. Vagy azért küzdök, hogy a társam lehessen a jobb. Hát ezért játszunk mi annyit tanulás közben. Mert a játék egyszerre mozgatja meg a jobb és a bal agyféltekét. Mert a játék az alkotó élet, a hatékony tanulás pazar eszköze.

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassunk szemléletünkkel, tippjeinkkel, játékötleteinkkel! Lájkolj bennünket a Facebookon! Köszönjük. 

élménypedagógia a mindennapokban

Közös tanulás közben… Annyira jó!

Miért jó a játék a pedagógiában?
  • a játéktevékenység: motivációs eszköz
  • gyermekcentrikusság a tananyag-centrikusság helyett
  • tevékeny részvétel – involválás, bevonás
  • aktivitás – tevékenységen alapuló tanulás
  • multiszenzoriális jelleg – több érzékszerven keresztül való informálódás
Játék és humor

Számomra a játék és a humor szorosan összekapcsolódik. Jó humorérzékkel azt üzenem a világ felé: látlak a színedről és a fonákodról is. Látom a saját hibáimat és másokét is – képes vagyok önmagamon is nevetni. És a játék hasonlóképpen ezt jelzi a világ felé: képes vagyok látni téged más aspektusból is. Alulnézetből, felülnézetből – mindegy, honnan, csak a hétköznapitól, az átlagostól a lehető legmesszebb…

facebook-talaljmeg2