Csapatépítés másképp: tippek

A csapat akkor épül igazán, ha lehetősége van rá, hogy összetett kihívásokat teljesítsen. Fontos, hogy a feladatot úgy alkossuk meg, hogy a csapat minden tagja hasznosnak érezhesse magát, és összehangolt együttműködéssel legyen teljesíthető a feladat.


A cél az intenzív, különleges élmények szerzése, segítség adása és elfogadása, új szerepek megtapasztalása csoporton belül.

Süllyedő léghajó

A csoport akkor működik jól, ha megvan a maga belső értékrendje, amelyet a mindennapokban is szem előtt tart. Az értékeinket gyakran nem is tudatosítjuk magunkban, holott drive-ként hajtanak bennünket előre. A léghajó játékban a csapat léghajón utazik, és süllyedni kezdenek. Ahhoz, hogy a sivatag fölött el tudjanak repülni, sorban meg kell válniuk egy-egy értéküktől, amelyeket a résztvevők képviselnek. Minden körben ki kell választani egy értéket, amelytől a résztvevők megválnak. Az adott érték képviselője érvel, hogy ne őt dobják ki és más értéket javasol, amitől meg lehetne válni. A csoport létszámától függően végül 1-6 érték maradjon.

TIPP

Az értékeket előre kitalálhatjuk, és cetliken előkészíthetjük (a résztvevők választanak belőle) vagy maguk a résztvevők is meghatározhatják. Ilyen lehet: profit (céges környezetben), biztonság, szeretet, egymás segítése, jó hangulat, stresszmentesség, nyílt kommunikáció, fenntarthatóság, fejlődés, hagyományok, tudás, élmények, összetartozás, önállóság, felelősségvállalás, hatalom, életélvezet, teljesítmény, alkalmazkodás, globális értékek, jóindulat a másik ember iránt, hosszú távú együttműködés, megbízhatóság, hitelesség.


Éld túl a hajótörést!


ID-10018847

Csapattagok száma X 10 db műanyag csipeszre lesz szükségünk. Minden játékos magára csíptet 10 darab egyforma színű csipeszt és egy lapra áll. A lapokat a teremben egymástól karnyújtásnyi távolságra, összevissza helyezzük el. A játékosok zenére foglalnak el egy-egy szigetet (ami nekik szimpatikus). Játékvezetőként elmondjuk, hogy itt mindenki hajótörött, egy-egy kis lakatlan szigeten. Mielőtt a hajóról elmenekültek volna, mindenki vitt magával valami túlélő holmit: van akinél víz van (kék csipeszek), van, akinél szárított hús (piros csipesz) van, akinél meleg ruha (rózsaszín csipesz), stb.

A feladat az, hogy mindenki megmeneküljön, méghozzá úgy, hogy minden típusú túlélő felszerelésből beszerez egyet-egyet. Elmozdulni a szigetről nem szabad. A karokat kinyújtani szabad.

Túlélő felszereléshez csak úgy lehet hozzájutni, ha a társaktól udvarolva, egy kis kedveskedéssel szerezzük meg az áhított felszerelést. Ha a felszerelés a vízbe esik, a cápa (játékvezető) elviszi, és a csapat nem teljesíti a feladatot (tehát dobálni nem érdemes). Adjunk a csapatnak egy percet a stratégia megbeszélésére és 5 percet a feladat teljesítésére! Mi várható? Kis káosz, ahogy mindenki lélekszakadva igyekszik beszerezni a felszerelést. 🙂 A teljesítés csak úgy sikerülhet, ha a tagok segítenek, ,,postáskodnak” egymásnak, de erre maguktól kell rájönniük, mi NE áruljuk el!


Kecske és káposzta

Agyjáték, nem mozgásos kihívás, asztalnál, vagy a szabadban, a fűben ülve is játszható. A csapatnak közösen kell rájönnie a megoldásra.

A feladvány a következő:

A feladat az, hogy egy kis szigetről egy valaki átvigyen a folyón egy farkast, egy kecskét és egy káposztát a túlpartra. A ladikod kicsi. Csak Te ülhetsz benne, és melléd vagy csak a farkas, vagy csak a kecske, vagy csak a káposzta fér el. Ha azonban magára hagyod a farkast a kecskével, vagy a kecskét a káposztával, akkor az egyik megeszi a másikat. Ne feledd, hogy ez a veszély csak akkor fenyeget, ha magukra hagyod őket! Ha Te is jelen vagy, nem bántják egymást! Hogyan oldanád meg a dilemmát úgy, hogy sikerüljön átvinni a túloldalra épségben a farkast, a kecskét és a káposztát is?

MEGOLDÁS:

A kecskével kell kezdeni, hiszen a farkast ott hagyhatjuk a káposztával. Átvisszük a kecskét, majd visszatérünk a szigetre, fogjuk a farkast, átvisszük a túlpartra. Őt otthagyjuk, de magunkkal visszük a kecskét az innenső partra. Ott kirakjuk a kecskét és átvisszük szépen a farkashoz a káposztát. Végül irány vissza a kecskéért, és őt is vihetjük a túlpartra! Reméljük, érthető volt.