A siker titkai: személyes kompetenciáink

Mikor mondhatjuk boldognak, elégedettnek magunkat? Mi növeli hatékonyságunkat az életben? Mi segíti, hogy álmainkat megvalósítsuk és önmagunkat kibontakoztassuk?

 

A megoldás semmiképp nem a vagyon esztelen hajkurászása, miközben elillan az igazi élet… A sikeres, boldog élet titka a személyes és szociális kompetenciáink fejlettségi szintje. Az, hogy hogyan jövünk ki saját magunkkal és a hozzánk közel állókkal és hogyan tudjuk valódi mély élménnyé varázsolni a munkánkat, szabadidőnket, tevékenységeinket, kapcsolatainkat.

szeretet

A munkaerőpiacon a puha faktorok: soft skillek jelentik azokat a kompetenciákat, amelyek nem a szaktudás, az IQ körébe tartoznak. Ezek a képességeink feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy sikeresebben alakuljanak a dolgaink. Ide tartozik a mindennapok időmenedzsmentje, a feladatok és a pihenés szervezése, a munkában való elmélyülés és az önmagunkkal és a másokkal megélt szinkron.

A cél belső és külső erőforrásaink mozgósítása.

Tekintsd át a a személyes kompetenciák toplistáját, és döntsd el, mely területen fejlődhetnél még!

Önismeret, önelfogadás

 

Ha nem ismered önmagad, nem fogod tudni, mire vagy képes, így meg sem próbálsz elérni dolgokat. Egészséges önértékelés nélkül nincs boldog élet, csak önsajnálat és önmarcangolás. Fedezd fel erősségeidet és építkezz ezekre!  

A szeretet képessége

 

A szeretet, a megbocsátás, az elengedés képessége felemel, nemesít, örömmel, éltető energiával, vidámsággal tölt fel. Szeress sokféleképpen: érintéssel, dicsérettel, minőségi együtt töltött idővel, elismerő szavakkal, tekintettel, spontán módon!

Önkontroll, önszabályozás

 

A célok eléréséhez kitartás és kellő önkontroll, szorgalom kell. Ha elengeded a gyeplőt, és hagyod, hogy csak sodorjanak az események, egy idő után nem azt az életet éled, amit megálmodtál magadnak. Jön a hiányérzet, a csalódottság, a kudarc és szeretteink hibáztatása. Gyakorolj tehát önkontrollt, hogy semmi ne térítsen el céljaidtól!

Tanulási képesség

 

Az életben folyamatos változásra van szükségünk, ehhez pedig tanulnunk kell. Idegen nyelveket, új szakmákat, informatikai ismereteket, megfogható és megfoghatatlan dolgokat… Tanuld azt, ami érdekel és ami hasznos is lehet. Ne mindig könyvből tanulj: lépj túl komfortzónádon és tapasztalj meg új dolgokat csapatmunkában, kihívásokban, kalandokban: ez a fajta valódi tanulás sokszor fájdalmas, a saját bőrünkön történik. De megéri. 

Érzelem- és indulatkontroll

 

Hányszor bántad meg, hogy nem úgy viselkedtél, ahogy kellett volna? Hogy hagytad, hogy dühöd, mérged, félelmeid vezéreljenek? Tanuld meg kordában tartani tomboló indulataidat és fájdalmas, önromboló belső gondolataidat, érzelmeidet.

Megfontoltság

 

Lásd előre, hogy elragadtatottságod hová sodorhat. A magasba vagy a mélybe? Nem ért a megfontoltság az érzelmek és az anyagiak tekintetében sem – nézz csak körbe, hányan kerültek nehéz helyzetbe a megfontoltság, az előrelátás hiány miatt! Élni kell persze, nem rettegni a holnaptól – egyszerre lezseren és tudatosan!

Intuíció és racionalitás

 

A szívünk és az eszünk egyszerre súgja a megoldásokat. Hagyni kell mind a kettőt érvényesülni, hogy valóban jó irányba menjenek a dolgaink. Hallgassunk néha megérzéseinkre is – sokszor pontosabban súgnak nekünk (pl. a partnerek tekintetében), mint a hideg ráció.

Elégedettség, öröm

 

Mindig az kell, ami nincs – ez tipikus emberi tulajdonság. Annak örülj, amid van! Adj hálát minden értékedért, apróságokért, élményekért, az alapvető kényelmi dolgokért, a szeretetért, amit kapsz, és amit másoknak adni tudsz. Éld meg az örömöt a pillanatokért: a simogató szellőért, az esőcseppekért, a nedves föld illatáért. Becsüld meg, amid van. 

Pontosság

 

Időben és munkában, szavakban és tettekben. Sok félreértést, romboló konfliktust és önmarcangolást elkerülhetsz, ha pontosságra törekszel. A pontosság ugyanis korrektséget is jelent. Egyenességet.

Önállóság

 

Az egyik legnagyobb érték ma egy munkaadó szemében az a munkatárs, aki önálló. Akinek nem kell mindent a szájába rágni, akit nem kell folyton ellenőrizni, nem kell a kezét fogni minden bagatell részfeladat végrehajtásánál.

Felelősségvállalás

 

Nos, igen. Lehet a felelősséget folyton másokra hárítani saját hibáinkért, gyengeségeinkért, vagy bátran felvállalni azokat. Ha ez utóbbit teszed, életedet te fogod kormányozni és nem mások.

Döntési képesség

 

Az élet minden helyzetében, a munkahelyen és a magánéletben is folyamatosan kisebb-nagyobb horderejű döntésekre kényszerülünk. Ha ezeket a döntéseket nem hozzuk meg, az igencsak aláássa önbecsülésünket, és ráadásul a teljesítmény romlásával jár együtt. Merjünk körültekintően – az eszünkkel és a szívünkkel – dönteni és döntéseinkért felvállalni a felelősséget.

Megbízhatóság

 

Egyre ritkább tulajdonság, ezért egyre értékesebb. Azok az emberek, akik gyors eredményre törekszenek és ennek érdekében becsapnak, megvezetnek, átvernek másokat, hosszú távon nem tartoznak a nyertesek közé.

Rugalmasság

 

Aki nem mer váltani – nézőpontot, munkahelyet, stílust, gondolkodásmódot, baráti kört – az menthetetlenül megreked az életében. A változás lehet ijesztő – de az új reményét hordozza magában.


Hozzászólások lezárva.