10 tipp a sikerért

10 tipp a sikerért. Melyek azok a személyes kompetenciák, amelyek sikerre vezetnek a munkánkban? Összeszedtük a 10 legfontosabbat.

 

1. Motiváltság

A belső tűz a legjobb hajtóerő. Ha csak a pénzért dolgozol, elveszítesz egy nagyon fontos motort az életedből, ami egyenesen elvezet a kiégéshez. A motiváltság az értelmes élet örömét adja.

2. Határozottság

Ha csak téblábolunk, nem érjük el céljainkat, és mások sem fognak tisztelni bennünket. Az erővel teli kisugárzás alapja a határozottság, amely kedvességgel párosul és soha nem jelent agresszív taposást.

3. Érdekérvényesítés

Sokszor vagy túlságosan nyomulunk, vagy épp fordítva: lemondunk a magunk szükségleteiről, hogy másoknak imponáljunk. Hosszú távon ez súlyos következményekkel jár. Hogy ne egyenek meg mások reggelire, fontos a határozott fellépés önmagad érdekeiért. 

4. Szervező- és irányítási készség

Ha már gyereked is van, kötelező a szervezés elsajátítása, hogy flottul menjenek a praktikus dolgok és maradjon energia az élet élvezetére is. Ha nincs gyereked, ez akkor is igaz, csak másképp. 🙂

5. Időmenedzsment

Sokan hajlamosak túldolgozni magukat az élet minden területén – legyen az munka, háztartás, kapcsolatok, gyereknevelés. Ne zsigereljük ki magunkat, mert abból végtelen panaszkodás és kimerültség lehet. Legyen az időbeosztásunk tudatosan a lehető legoptimálisabb.

6. A módszeres munkavégzés képessége

Csak szépen, sorban! Ha csapongunk a feladatok között, végül egyik sem lesz elvégezve. Haladjunk tervszerűen, módszeresen. Minden apró sikert jegyezzünk fel!

7. Szabálykövetés

A szabályok azért vannak, hogy a másokkal közös életnek határokat szabjanak. Többek között a Te lelki és fizikai biztonságodat is óvják. A gyorshajtók is csak a saját száguldozásukat élvezik: ha az ő gyereküket csapják el a zebrán, lefagy a mosoly az arcukról.

8. Minimalizmus

Nézz körbe, mire van igazán szükséged a meglévő tárgyaid és kapcsolataid közül. Nem lesz könnyű a leltározás és a régi dolgoktól való megválás, de segít a tiszta, új dolgoknak helyet készíteni. Kezdd saját életedben a rendrakást!

9. Érzelmi tudatosság

Életünkben negatív és pozitív érzelmek is jelen vannak. Ez természetes. Éld meg a dühödet, a szomorúságod és a félelmeidet is, de ne hagyd, hogy ezek elborítsanak, mert ezzel magadat és másokat is bántasz. Ha nem megy egyedül, kérj segítséget érzelmi tudatosságod fejlesztéséhez! 

10. Lazulás

A szorgalom és kitartás mellé ezt is meg kell tanulni. Ha valóban ki tudsz kapcsolódni a munkádból, utána hatványozottan jobb leszel benne. Újra a fenti alapszabály: ne hagyd, hogy mások kizsigereljenek, és Te se kínozd saját magad! Lazíts. 🙂

10+1 Önismeret

Ha ismered saját erősségeidet, személyiségprofilod, az segíteni fog a fejlődésben. Vegyél részt önismereti csoportban, vagy coaching folyamatban, hogy még inkább kiteljesíthesd életed!

Ha szeretnéd mindezeket a képességeidet coaching alkalmakon is fejleszteni, írj nekünk!  hotya.hajni@gmail.com