5+1 játék a vidámságért

Fontos a jó hangulat? Jól jönne egy kis mozgás? Jöhet egy kis pozitív érzelmi hangolás? Teremtsünk vidám légkört házibulin vagy a suliban.

1. Borsó üljön Zöldbab ölébe! 

Mindenkinek adunk egy zöldség fantázianevet (lehet cetlin húzni is). Például Sóska, Borsó, Zöldbab, Karalábé, Karfiol, stb. Miután mindenki tudja a nevét, a résztvevők körbe állnak, hogy jól lássák egymást, majd elkiabáljuk magunkat: Karalábé álljon Cékla háta mögé! Zöldbab fogja meg Sóska mindkét bokáját!  Karfiol üljön le, Spenót pedig üljön az ölébe! Készüljön egy leves, amiben benne van az összes zöld színű zöldség! stb. Lehet egy listánk is a tevékenységekről, hogy ne kelljen improvizálni és pörögjön a játék.

2. Csapkodós

Szintén alkalmas névtanulásra, de hangulatteremtő játéknak is remek. Összecsavarunk egy újságpapírt, így olyan lesz, mint egy hosszúkás tekercs. Körbe ülünk, mindenki bemutatkozik. Játszhatunk kedvenc állatokkal is, amelyet mindenki körben elmond. Egy játékos középre áll. Valaki elkezdi a játékot: hív egy másik játékost. Pl. Bandi/Oroszlán. A középen álló csapkodós feladata, hogy gyorsan a hívott játékos térdére csapjon, míg mielőtt ő hívna valaki mást. A játékban addig ő marad középen, míg rá nem tud csapni valaki térdére. Ha ez sikerült, ő is leülhet, és ő hív elsőként valakit.

3. Kacsintós játék

A játék kezdetén a résztvevők körbe állnak és behunyják a szemüket. A játékvezető körbemegy és megérinti egy résztvevő vállát – ő lesz a „kacsintós gyilkos”. Ezután beindítjuk a zenét (ha van:)). A játékosok a zenére mozogva járnak-kelnek a teremben. Közben egymás tekintetét figyelik. A „csábító” rákacsint arra a játékosra, akit ki akar ejteni a játékból. Akire rákacsint, az folytatja a sétát, magában elszámol ötig, majd hangosan megszólal: „Kiestem.”. Ezután természetesen nem árulhatja el, ki a „kacsintós gyilkos”. Akinek van gyanúsítottja, felteszi a kezét és rámutat az illetőre. Ha rosszul tippelt, kiesik. Megy tovább a játék. A játék megmozgat, és jól fejleszthető vele a koncentráció.

4. Csábítós játék

Párokba állunk, és körbe. Lesz egy külső és egy belső körünk. A külső körben állóknak le kell hajtaniuk a fejüket, nem nézhetnek fel. Egy játékosnak nincs párja. Ő a belső körben állókkal szemkontaktust tart és közülük próbál kacsintással párt szerezni magának. Akire rákacsint, az megpróbál mögé szaladni, elszökve a háta mögött álló párjától, aki megpróbálja visszatartani. Jópofa energizáló és csapatépítő játék.

5. A család mániája

Kiküldünk valakit. A bent maradók a család, akinek van egy közös “heppje”. Lehet ez egy jellegzetes mozdulat, mimika, gesztus, szó (köhögés, hajsimítás, lábkeresztezés, stb). Amikor ebben megállapodtunk, visszatér az, aki kiment előzőleg és kérdezgetni kezdi a családot (szabadidő, munka, preferenciák, stb.) A válaszadáskor kötelező használni a megbeszélt mániát, a feladat ennek kitalálása. Az egyszerű játék remekül összekovácsolja a csapatot.

5 + 1 Névtanulás elnök-titkár játékkal

Rémlik a régi játék, a réges-régi ,,Elnök-Titkár”? Ennek mintájára játszható a következő ritmikus névtanulás. Körbe ülünk, akár a földre, egy játszószőnyegre vagy a fűbe is lehet szép időben. A ritmust közösen adjuk: előbb egyszerre két tenyerünkkel a térdünkre csapunk, majd egyet tapsolunk, és előbb a bal hüvelykujjunkat lendítjük a bal vállunk fölé, majd a jobbot. Ezt a ritmust jól begyakoroljuk, majd kezdődhet a voltaképpeni játék: egy játékos a bal keze emelésével egy időben előbb a saját nevét mondja, majd egy másik játékos nevét rögtön utána, a jobb kéz emelésekor. Ezután jön az a játékos, akit “hívtak”. Nehezíthetjük a játékot azzal, hogy a mellettünk ülőket nem hívhatjuk, és visszahívni sem lehet.

TIPP: A játékot játszhatjuk nevek helyett szimbólumokkal, kedvenc állatokkal, színekkel is – akár ön-és társismeret fejlesztése céljából. Tantárgyak esetén idegen szavak tanulására, figyelem- és memóriafejlesztésre, tanulásnál bevéséshez, tanodai foglalkozásokhoz is javasolt.

HA TETSZETTEK JÁTÉKAINK, KEDVELD AZ OLDALT A FACEBOOKON, HOGY MÉG TÖBB EMBERHEZ ELJUTHASSANAK TIPPJEINK. 🙂 KÖSZÖNJÜK.