Fókuszban a tanulási motiváció

május 12, 2013 a tanulás by MuhelyMester

ID-10083941KÜLÖNLEGES TANANYAGOT KÉSZÍTETTÜNK!

Újabb ajándék-munkát kaptam az élettől: egy e-learning tananyagot készíthettem a Topsec és a Panem kft-vel koprodukcióban…  Már a címében is ott van minden, amiben hiszek: „Siker, motiváció és kooperáció. Élményszerű, tevékenységközpontú módszerekkel a hatékony kompetenciafejlesztésért a tanítási-tanulási folyamatban”. Hatalmas, csaknem fél éven át tartó munka eredménye az a videokkal bőségesen illusztrált akkreditált programcsomag, amelyben a sikeresség pszichológiai tényezőitől indulva a motiváció kérdéskörén át egészen az együttműködő tanulás, az integráció és az élménypedagógia módszertanáig szerepel minden, ami ma a pedagógiában ,,trendi”, fontos, előremutató, hasznos és elgondolkodtató.

Tanárként mindig is a motiváció kérdése érdekelt a legmélyebben. Az izgatott, hogyan tudom elérni – ha egyáltalán az én feladatom ez -, hogy tanítványaim akarjanak tanulni és ez a tanulási vágyuk hosszasan fennmaradjon. Minél többet gondolkodtam a kérdésen, annál inkább meggyőződésemmé vált, hogy a folyamat sikerének alapja a motiváció és ehhez kapcsolódó sikerélmény, a tanárral való személyes kapcsolat és a kompetensség-érzés. Az már fogósabb kérdés, mit is értünk a tanulási motiváció alatt, s miképpen működik az az egyszerre végtelenül bonyolult és egyszerű hatásmechanizmus, amely mozgásba lendíti tanulási kedvünket.

A módszertani ötletekkel teli tananyagot a szakma legnagyobbjaival készített videointerjúk, beszélgetések és jó gyakorlat videók gazdagítják. Valóságos aranybánya a modern pedagógia, a kompetenciafejlesztés, a differenciálás témaköre iránt érdeklődő pedagógusok számára. És nem utolsó sorban: még vicces is…

Olvass róla többet az Akkreditált továbbképzések alatt.