3 kooperatív játék

Navigátor

Kooperatív játék kicsiknek és nagyoknak. Párokat alkotunk. Bekötött szemű társát egy gyermek végigvezeti a termen, akár akadályok (pl. szék, asztal) közt. Szabály: csak a könyökét foghatja, és szóban navigálhatja őt: ,,Most egy kicsit fordulj jobbra! Menj egyenesen néhány lépést…”. Cél: társak közti bizalom építése, bal-jobb irányok, térbeli tájékozódás, egyensúlyérzék, figyelemkoncentráció fejlesztése.

Titkos ügynökök

Kooperatív játék. Párokat alkotunk, majd a párok egymásnak háttal ülnek le. A kerettörténet szerint a gyerekek titkos ügynökök / nyomozók, akik közül az egyik csak beszélhet, a másik pedig csak rajzolhat / alkothat. A beszélő lát egy titkos ábrát, amit lediktál társának, akinek pontosan ugyanazt kell reprodukálnia. Nagycsoportos óvodásokkal egyszerű ábrát rakunk ki, pl. logikai lapocskákból, körökből, pálcikákból. Játszhatjuk a játékot gyöngyökkel is. A beszélő játékos hangosan irányítja társát. Cél: a társak közti bizalom építése, a bal-jobb és egyéb irányok aktív használata, a figyelemkoncentráció, a finommozgás fejlesztése.

Közös kockavár

Kooperatív játék. Egy asztal köré hat-nyolc gyereket ültetünk. A játékvezető fakockákból várat épít az asztal közepére. A gyerekek megfigyelik, majd a vezető lerombolja. A gyerekek feladata az építményt közösen rekonstruálni oly módon, hogy mindegyikük csak egy-egy darabot tehet hozzá a közös épülethez körben haladva. Cél: a társak közti bizalom építése, a figyelemkoncentráció, finommozgás fejlesztése, a vizuális sorrendemlékezet fejlesztése.

Hozzászólások lezárva.