Hogyan alkoss csoportot? Tippek

Hogyan alkossunk csoportokat egy tréning során vagy az iskolában kooperatív óra előtt? Válassz a módszerek közül kedvedre!

Preferenciák

Igen érdekes módszer, akár nagyobbaknak is, nem csak párok vagy csoportok alakítására, de véleménycserére, ismerkedésre is. Minden résztvevőnek lapokat és tollat osztunk ki. Felsorolunk egy-egy állítást, amely a preferenciáinkról szól. A résztvevőknek gondolkodás nélkül, azonnal választaniuk kell és gyorsan leírni a választ. Kössük ki, hogy KÖTELEZŐ VÁLASZTANI! Melyik inkább, ha egyik sem?

MINTAKÉRDÉSEK:

  • Fekete vagy fehér?
  • Sportautó vagy veterán?
  • Angol vagy német?
  • Vidék vagy város?
  • Zöld szem vagy kék szem?
  • Szoknya vagy nadrág?
  • Ejtőernyő vagy vízisí?
  • Tél vagy nyár?
  • Kártya vagy sakk?
  • Klasszikus zene vagy modern?

Miután mindenki kitöltötte a lapját, egy kis zenei aláfestéssel sétálnak a résztvevők a teremben, és megkeresik azt a valakit, aki a “lelki társa”, mert a legjobban hasonlít hozzá. Ha csoportokat szeretnénk, kereshetnek a párok egy másik párt, amelynek a választásai a leginkább különböznek az övéktől. 

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassunk tippjeinkkel, játékötleteinkkel! Lájkolj bennünket a Facebookon! Köszönjük. 🙂

ID-10014658

Sorsolás színek alapján

Alapvető random módszer, ami egy-két kreatív ötlettel igen érdekessé tehető. Ha beszerzünk egy kalapot és cetliken beledobáljuk a neveket, máris jól szokott működni. Mi a Tanulj Másképp Műhelyben színes, gyöngyökkel díszített kézműves nemezgolyókkal sorsolunk. A képzések vagy táborok alkalmával kézzel festett kavicsokkal sorsolunk, ahol színek szerint állnak össze a csoportok.

Osztálykirándulás/tábor: Kalapból való húzás helyett lehet például a földön végighúzni egy zsinórt, ezen sorakozik fel a csapat tetszés szerint. A kavicsokat kb 40 cm távolságra előzetesen odakészítjük. Minden tag talál tehát maga előtt egy kavicsot, ami csak az övé, és ez alapján keresi meg csapattársait.

táborkavics

MESTERTIPP:

Készítsétek el ti magatok a tanulókkal a sorsoláshoz szükséges kellékeket! A nemezgolyók elkészítése nem ördöngősség, és kavics is akad bőven mindenfelé. A festéshez dekor festéket javaslunk, mert az időtálló. Ha saját készítésűek a segédeszközeink, az jól hat a motivációra.

A Nap és bolygói

A sorsolásban az összetartozó fogalmaknak kell egymásra találniuk. Fizika órán lehet ez például Nap és Jupiter, Merkúr, Szaturnusz. A csapattárs-kereső játék érdekesebb úgy, ha

A. Tilos keresgélés közben megszólalni.

B. A fogalmakat post it lapokon a résztvevők hátára tűzzük – és így a többi csapat segít összeterelgetni a résztvevőket.

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassunk tippjeinkkel, játékötleteinkkel! Lájkolj bennünket a Facebookon! Köszönjük. 🙂

Közös mondat

Előkészítés: Az aznapi témának megfelelően írjunk fel mondatokat, állításokat, szabályokat, stb. Mondatainkat 4-5 darabra vágjuk, és egy padra szórjuk vagy kiosztjuk, a tanulók megkeresik az összetartozó részeket és úgy alkotnak csoportot.

Csakúgy, mint a Puzzle-módszernél, a mondatrészek kiosztása lehet véletlenszerű és tudatos is.

TIPP: Hogyan kössük a Puzzle módszert vagy a Közös mondat módszert az óránkhoz?

A létrejött csoportok első, közösen megoldandó feladata kötődjön az összeillesztett mondathoz. Alkalmazzák a szabályt, erősítsék meg vagy cáfolják az állítást, stb. Készítsenek például a mondathoz rajzot, plakátot, illusztrációt, képregényt. Másik lehetőség,  hogy – mivel a gyerekek kíváncsiak egymás mondataira – a szétvágott mondatokat körbeküldik a csoportok egymás között, és mindenki megoldja azokat.

Tippeld meg, kivel leszel egy csoportban! 

Tervezzük meg tanítási céljainknak megfelelően a csoportokat. Írjuk le a csoporttagok listáit! A listát titkosítsuk, hogy rejtélyesebb legyen a felvezetés: pl. függesszük ki a falra fordítva!

Ezután kérjük meg a tanulókat, hogy zenére sétálgassanak egy kicsit a teremben, és tippeljék meg közösen, vajon hogyan állnak fel majd a csapatok. Elmondhatjuk, hogy mi alapján terveztük a csapat-összetételt – pl. ügyeltünk rá, hogy minden csapatban legyen fiú és lány is, és ne csak az ötös-négyes tanulók kerüljenek egy csapatba, stb… A tanulók az információk alapján alkossanak négyes fogatokat. A végén ellenőrizzük, egybevág-e az ő tippjük az általunk felírt csoportösszetétellel. A helyesen tippelőket megjutalmazhatjuk.

ID-10042798

Tigrisek és elefántok 

Készítsünk elő állatos képeket. Lehet az állatok között felnőtt és kölyök példány, egy állatfajból legyen legalább 4-5 (ahány fős csoportokat szeretnénk). A gyerekek az állatok hangját utánozzák és úgy keresik meg párjukat/csapatukat. Bevállalósabb felnőtt csapatban is ki lehet próbálni! Furcsán hangzik így olvasva, de tényleg szokták szeretni, jégtörőnek is kiváló 🙂

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassunk tippjeinkkel, játékötleteinkkel! Lájkolj bennünket a Facebookon! Köszönjük. 🙂

Hozzászólások lezárva.