5 alap személyes kompetencia

Stresszkezelés

Az élet = energia. Ügyelj az energia-háztartásodra! Az aggodalmak, a distressz, a szorongás felemészti lelki tartalékainkat, kreativitásunkat, életerőnket – ha hagyjuk magunkat! Tanuld meg levezetni a stresszt önrombolás nélkül: tanulj meg relaxálni, pihenni, a testeddel-lelkeddel egészséges jó viszonyban lenni.


Monotóniatűrés

Hú, de nehéz, de ez is kell! Minden ember életében vannak olyan feladatok, élethelyzetek, amelyek monoton módon ismétlődnek. Van, akinek a folytonosság, az ismétlődés kényelmes biztonságot jelent, és van, aki megfullad tőle. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, két dolgot tehetsz: fejleszted az akaraterődet, hogy a monotonitást elviseld, vagy megfűszerezed az uncsi dolgokat. Játékkal, humorral.


Kezdeményezőkészség

A világ már nem azoké, akik passzívan üldögélve várják a sült galambot. A cselekvés, a kreatív ötletek, az innováció ma az egyik legütőképesebb kompetenciacsoport. A kockázatvállalás legyen persze ésszerű. Ne vállalkozz úgy, hogy mindened odalehet egyetlen nap alatt.

Optimizmus

Életigenlés nélkül mit sem érnek a hétköznapok. Nyisd ki minden reggel úgy a szemed, hogy várd és vedd észre a csodát: az élet csodáit kívül és belül.

Kudarctűrés

Igen, igen, jönnek a kudarcok is mindenki életében. Sarokban ücsörgés helyett mit tegyünk? Tanuljuk meg ezeket elviselni, a helyi értékén kezelni, nem túldimenzionálni, nem beleroppanni. Nem elveszíteni a hitünket önmagunkban vagy más emberekben. A kudarcnak mindig oka van. Rosszul választottunk a feladatot/eszközt/társat, formát. Igyekezzünk reálisan feltárni a helyzetet és tanulni belőle, hogy legközelebb ne lépjünk ugyanabba a zavaros folyóba!

Ha szeretnél segítséget a fejlődéshez, keress minket és kérj időpontot kreatív coachingra! Hotya.hajni@gmail.comHozzászólások lezárva.