A siker titkai: személyes kompetenciáink (1.)

január 17, 2016 a tanulás by MuhelyMester

Mikor mondhatjuk boldognak, elégedettnek magunkat? Mi növeli hatékonyságunkat az életben? Mi segíti, hogy álmainkat megvalósítsuk és önmagunkat kibontakoztassuk?

A megoldás semmiképp nem a vagyon esztelen hajkurászása, miközben elillan az igazi élet… A sikeres, boldog élet titka a személyes és szociális kompetenciáink fejlettségi szintje. Az, hogy hogyan jövünk ki saját magunkkal és a hozzánk közel állókkal és hogyan tudjuk valódi mély élménnyé varázsolni a munkánkat, szabadidőnket, tevékenységeinket, kapcsolatainkat.

A munkaerőpiacon
szeretetezek a puha faktorok: soft skillek. Minden, ami nem szakmai tudás, IQ, vagy kognitív (értelmi) képesség, hanem valami más, ami kell ahhoz, hogy igazán jó ember (és munkaerő) legyél. Az a ,,bizonyos emberi plusz”, amitől jobban megy az élet, sikeresebben alakulnak dolgaink – legalábbis mi így éljük meg ezt. A mindennapi dolgaink szervezése, a megfelelő hivatásra való rátalálás, az abban való elmélyülés (kimagasló eredmények elérése), az önmagunkkal és a többi emberrel való összhang.

Az énhatékonyság előfeltétele minden olyan készségünk és képességünk, amely segíti belső és külső erőforrásaink mozgósítását, az önmagunkkal és másokkal való HARMONIKUS KAPCSOLATOT, az önkiteljesítést, az örömteli életet. 

Alább összegyűjtöttük a személyes kompetenciák TOPlistáját. Ezek ismerete, az önmagunkra való rácsodálkozás számos területen jól jöhet: akár a munkahelyen, akár a magánéletben. 

Tekintsd át a listát és döntsd el, mely területen fejlődhetnél még!

A személyes kompetenciák listája, 1. rész

 Önszeretet. Persze, persze: a szomszéd kertje zöldebb, az ő élete könnyebb, az ő derékbősége/férje/felesége/munkája/gyerekkora ideálisabb! És nem! Önmagunk másokhoz való méricskélése helyett lássuk meg önmagunkban mindazt, ami jó, tiszta és egyedi. Szeresd önmagad, szeresd az életed. Ha nehéz, igyekezz változtatni.

 Önismeret, önelfogadás, önbecsülés. Ha nem ismered önmagad, nem fogod tudni, mire vagy képes, így meg sem próbálsz elérni dolgokat. Egészséges önértékelés nélkül nincs boldog élet, csak önsajnálat és önmarcangolás. Fedezd fel erősségeidet és építkezz ezekre!  ID-100164030

 A szeretet képessége. A szeretet, a megbocsátás, az elengedés képessége felemel, nemesít, örömmel, éltető energiával, vidámsággal tölt fel. Szeress sokféleképpen: érintéssel, dicsérettel, minőségi együtt töltött idővel, elismerő szavakkal, tekintettel, spontán módon!

 Önkontroll, önszabályozás. A célok eléréséhez kitartás és kellő önkontroll, szorgalom kell. Ha elengeded a gyeplőt, és hagyod, hogy csak sodorjanak az események, egy idő után nem azt az életet éled, amit megálmodtál magadnak. Jön a hiányérzet, a csalódottság, a kudarc és szeretteink hibáztatása. Gyakorolj tehát önkontrollt, hogy semmi ne térítsen el céljaidtól!

 Tanulási képesség. Az életben folyamatos változásra van szükségünk, ehhez pedig tanulnunk kell. Idegen nyelveket, újabb és újabb szakmákat, informatikai ismereteket, megfogható és megfoghatatlan dolgokat… Tanuld azt, ami érdekel és ami hasznos is lehet. Ne mindig könyvből tanulj: lépj túl komfortzónádon és tapasztalj meg új dolgokat csapatmunkában, kihívásokban, kalandokban: ez a fajta valódi tanulás sokszor fájdalmas, a saját bőrünkön történik. De megéri. 

 Érzelem- és indulatkontroll. Hányszor bántad meg, hogy nem úgy viselkedtél, ahogy kellett volna? Hogy hagytad, hogy dühöd, mérged, félelmeid vezéreljenek? Tanuld meg kordában tartani tomboló indulataidat és fájdalmas, önromboló belső gondolataidat, érzelmeidet.

 Megfontoltság. Lásd előre, hogy elragadtatottságod hová sodorhat. A magasba vagy a mélybe? Nem ért a megfontoltság az érzelmek és az anyagiak tekintetében sem – nézz csak körbe, hányan kerültek nehéz helyzetbe a megfontoltság, az előrelátás hiány miatt! Élni kell persze, nem rettegni a holnaptól – egyszerre lezseren és tudatosan!

 Intuíció és racionalitás. A szívünk és az eszünk egyszerre súgja a megoldásokat. Hagyni kell mind a kettőt érvényesülni, hogy valóban jó irányba menjenek a dolgaink. Hallgassunk néha megérzéseinkre is – sokszor pontosabban súgnak nekünk (pl. a partnerek tekintetében), mint a hideg ráció.

 Elégedettség, öröm. Mindig az kell, ami nincs – ez tipikus emberi tulajdonságunk. Játszd azt, hogy annak örülsz, amid van! Adj hálát minden értékedért, apróságokért, szeretetért, élményekért, a szeretetért, amit kapsz, és amit másoknak adni tudsz. Éld meg az örömöt a pillanatokért: a simogató szellőért, az esőcseppekért, a nedves föld illatáért. Becsüld meg, amid van. 

 Pontosság. Időben és munkában, szavakban és tettekben. Sok félreértést, kínzó konfliktust és önmarcangolást elkerülhetsz, ha pontosságra törekszel.

 Önállóság. Az egyik legnagyobb érték ma egy munkaadó szemében az a munkatárs, aki önálló. Akinek nem kell mindent a szájába rágni, akit nem kell folyton ellenőrizni, nem kell a kezét fogni minden bagatell részfeladat végrehajtásánál.

 Felelősségvállalás. Nos, igen. Lehet a felelősséget folyton másokra hárítani saját hibáinkért, gyengeségeinkért, vagy bátran felvállalni azokat. Ha ez utóbbit teszed, életedet te fogod kormányozni és nem mások.

 Döntési képesség. Az élet minden helyzetében, a munkahelyen és a magánéletben is folyamatosan kisebb-nagyobb horderejű döntésekre kényszerülünk. Ha ezeket a döntéseket nem hozzuk meg, az igencsak aláássa önbecsülésünket, és ráadásul a teljesítmény romlásával jár együtt. Merjünk körültekintően – az eszünkkel és a szívünkkel – dönteni és döntéseinkért felvállalni a felelősséget.
ID-100183285

 Megbízhatóság. Egyre ritkább tulajdonság, ezért egyre értékesebb. Azok az emberek, akik gyors eredményre törekszenek és ennek érdekében becsapnak, megvezetnek, átvernek másokat, hosszú távon nem tartoznak a nyertesek közé.

 Rugalmasság. Aki nem mer váltani – nézőpontot, munkahelyet, stílust, gondolkodásmódot, baráti kört – az menthetetlenül megreked az életében. A változás lehet ijesztő – de az új reményét hordozza magában.

 Kezdeményezőkészség. A világ már nem azoké, akik passzívan üldögélve várják a sült galambot. A cselekvés, a kreatív ötletek, az innováció ma az egyik legütőképesebb kompetenciacsoport. A kockázatvállalás legyen persze ésszerű. Ne vállalkozz úgy, hogy mindened odalehet egyetlen nap alatt.

 Optimizmus. Életigenlés nélkül mit sem érnek a hétköznapok. Nyisd ki minden reggel úgy a szemed, hogy várd és vedd észre a csodát: az élet csodáit kívül és belül. 

 Monotóniatűrés. Hú, de nehéz, de ez is kell! Minden ember életében vannak olyan feladatok, élethelyzetek, amelyek monoton módon ismétlődnek. Van, akinek a folytonosság, az ismétlődés kényelmes biztonságot jelent, és van, aki megfullad tőle. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, két dolgot tehetsz: fejleszted az akaraterődet, hogy a monotonitást elviseld, vagy megfűszerezed az uncsi dolgokat. Játékkal, humorral.

 Stresszkezelés. A distressz, a szorongás felemészti lelki tartalékainkat, kreativitásunkat, életerőnket – ha hagyjuk magunkat! Tanuld meg levezetni a stresszt önrombolás nélkül: tanulj meg relaxálni, pihenni, a testeddel-lelkeddel egészséges jó viszonyban lenni.

 Kudarctűrés. Igen, igen, jönnek a kudarcok is olykor mindenki életében. Sarokban ücsörgés helyett mit tegyünk? Tanuljuk meg ezeket elviselni, a helyi értékén kezelni, nem túldimenzionálni, nem beleroppanni. Nem elveszíteni a hitünket önmagunkban vagy más emberekben. A kudarcnak mindig oka van. Rosszul választottunk a feladatot/eszközt/társat, formát. Igyekezzünk reálisan feltárni a helyzetet és tanulni belőle, hogy legközelebb ne lépjünk ugyanabba a zavaros folyóba!

Hamarosan folytatjuk…