A bizalomról

január 17, 2016 a tanulás by MuhelyMester

Mi is a bizalom?

A bizalom egyfajta pozitív jóslat. Az abban való hit, hogy sikerre viszünk dolgokat. Hogy a másik ember megteszi, amit kérünk tőle. Hogy jól fog menni minden.

Bízom benne, hogy a másik emberre építhetek, vagy egy esemény pozitív kimenetelére számíthatok.

Bizalom. Honnan jön, s mire jó?

Az együttműködést igénylő munka során – akár az iskolában, akár a munkahelyen – igen fontos a bizalom. Ha bízom a társaimban, az pozitív érzésekkel tölt el, felszabadítja a szorongásokat, a gátlásokat. Megnyitja a kreatív erő csatornáit, termékennyé téve a közös munkát és pillanatokat.

Ha bennünk megbíznak, az segíti pozitív énképünk kialakítását. Megbíznak bennem, hisznek bennem, tehát értékes ember vagyok. Ha mások által támogatottnak érezzük magunkat, az jól hat a motivációnkra. S ha én megbízom valakiben, az előtt meg merem nyitni lelkem-szellemem titkos zugait. Meg merem vele osztani ötleteimet, gondolataimat, érzéseimet. Nem félek attól, hogy ezeket félreérti, lekicsinyli, ellopja, megszégyenít miattuk vagy visszaél velük.

A bizalom érzése szívet melengető, a szeretethez hasonló érzelmeket és fiziológiai folyamatokat indít el bennünk. A bizalmatlanság ezzel szemben megöli az alkotóerőt.

A bizalom és önbizalom előre hajtó erő. Jó esetben a bizalom működteti magát a társadalmat is. Egy olyan közösségben, ahol megvan a bizalom, az egyén több erőfeszítésre hajlandó a közös célokért. Nincs szükség ellenőrzésre, kontrollra. Ahol magas a bizalom szintje, ott az erkölcsi tartás így a hatékonyság is erősebb.

S kell-e vakon bízni valakiben? Semmiképp! Az ember csak ember. Gyengeségekkel, pillanatnyi érdekekkel, szükségletekkel, nem tudatos motivációkkal. A bizalomnak is megvan tehát a maga ideális szintje. Valahol a teljes bizalmatlanság és a vak bizalom között félúton.